De afgelopen 10 jaar zijn er talloze nieuwe werkschoenen en veiligheidsschoenen op de markt gekomen. Bij de ontwikkeling van deze schoenen is vooral gekeken naar de verschillende werkomstandigheden en het comfort voor de drager. Zo zijn er diverse alternatieven gekomen voor de stalen neus en stalen tussenzool, waardoor werkschoenen steeds lichter zijn geworden. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een hele nieuwe groep werkschoenen is bijgekomen: de sportieve veiligheidsschoenen. Door deze nieuwe ontwikkelingen moest er ook nog grondig naar de normeringen gekeken worden.

In het begin werd er nog getwijfeld of de sportieve werkschoenen (vaak met S1P normering) wel voldoende veilig waren, maar inmiddels zijn deze volledig geaccepteerd. Door al deze nieuwe ontwikkelingen was er ook behoefte aan een herziening van de huidige veiligheidsnormeringen. Dit heeft geleid tot aanvullende werkschoenen normeringen.

Hieronder hebben we een aantal veranderingen op een rijtje gezet:

SR-NORMERING: DE SLIPWEERSTAND VAN WERKSCHOENEN

Bij de vernieuwde werkschoenen normeringen met een EN ISO 20345 certificering moeten de schoenen de sliptest op wasmiddel doorstaan. Dit geldt voor alle werkschoenen die in Europa op de markt worden gebracht. Daarnaast is er ook nog een aanvullende normering (SR) waarbij de slipweerstand van de werkschoenen wordt getest op een vloer met olie.

Tijdens de slipweerstandstest worden veiligheidsschoenen getest op hun prestaties op een betegelde vloer. Het is belangrijk dat werkschoenen een goede slipweerstand hebben om valpartijen en ongelukken te voorkomen.

PERFORATIEBESTENDIGE ZOOL 

Er zijn drie nieuwe aanvullende normeringen bijgekomen die betrekking hebben op de anti-perforatiezool van werkschoenen. Deze nieuwe normeringen maken onderscheid tussen werkschoenen met een metalen anti-perforatiezool (P) en werkschoenen met composiet- of kevlar-tussenzolen. Ook wordt er rekening gehouden met de grootte (diameter) van de spijker die de zool kan perforeren.

De werkschoenen met een PS-normering zijn getest tot een diameter van 3mm en bij de PL-normering zijn ze getest tot een diameter van 4.5mm. Deze nieuwe normeringen zorgen ervoor dat werkschoenen nog beter kunnen worden afgestemd op de specifieke werkzaamheden en risico’s op de werkvloer. Bij ons vind je werkschoenen die voldoen aan de nieuwste normeringen en ontwikkelingen, zodat jij veilig en comfortabel aan het werk kunt.

Meer lezen over loopzolen? Bekijk ons blog over zolen

WERKEN OP EEN LADDER? LADDERGRIP!

De normering LG staat voor ”Laddergrip’’ en zie je terug bij werkschoenen met een zogenoemde “hak”. Deze hak zorgt ervoor dat je grip blijft houden wanneer je op een ladder staat.

WANNEER IS EEN WERKSCHOEN OF WERKLAARS WATERDICHT? 

Er bestaat vaak verwarring over de begrippen waterdicht en waterbestendig als het gaat om werkschoenen en werklaarzen. Gelukkig is er met de nieuwe normeringen meer duidelijkheid gekomen over de mate waarin deze veiligheidsschoenen bestand zijn tegen water.

Zo krijgen werkschoenen met een waterafstotend bovenmateriaal een WPA-normering, waardoor ze waterbestendig zijn. Werkschoenen of werklaarzen met een waterdicht membraan en waterdichte stiksels behoren tot de S6 of S7 klasse. Het huidige label WR (water resistant) wordt dus vervangen door de klassen S6 en S7.

SC-NORMERING: DE SLIJTVASTHEID VAN DE OVERNEUS

Naast de bekende normeringen voor veiligheidsschoenen zijn er ook nieuwe normeringen bijgekomen die specifiek gericht zijn op de slijtvastheid van de overneus. Met de SC-normering wordt aangegeven in hoeverre de overneus van je werkschoenen bestand is tegen slijtage.

Vooral bij knielend werk kan de neus van de veiligheidsschoenen snel slijten. Het dragen van werkschoenen met een overneus kan in dat geval extra bescherming bieden. Wanneer de neus van de veiligheidsschoenen aan de bovenkant slijt, kan de beschermneus losser komen te zitten en daardoor zijn beschermende functie verliezen. Daarom is het belangrijk om goed te letten op de SC-normering bij het kiezen van werkschoenen.

WANNEER GAAN DE NIEUWE NORMEN VOOR WERKSCHOENEN IN?

Het lijken misschien kleine aanpassingen, maar deze werkschoenen normeringen hebben uiteraard grote gevolgen voor fabrikanten met betrekking tot het productieproces.
Er is daarom een overgangsperiode vastgesteld van 5 jaar.
Een aantal merken hebben nieuwe modellen ontwikkeld die al getest zijn volgens de nieuwe normen. De verwachting is dat ze binnen een paar maanden verkrijgbaar zijn. 

De nieuwe normeringen in één overzicht bekijken?

Download hier het handige overzicht met alle nieuwe normeringen.