Bij het kiezen van de juiste werkschoenen is het niet alleen belangrijk om te letten op de veiligheidsneus en -zool, maar ook op de loopzool. De loopzool draagt namelijk ook bij aan de veiligheid en het comfort van de schoenen. Zo zorgt een antislip loopzool voor extra grip en voorkomt deze dat je uitglijdt op gladde of natte oppervlakken. Daarnaast kan een goede dempende werking van de loopzool helpen om vermoeidheid of pijn in voeten en rug te voorkomen.

HOE KIES IK DE JUISTE LOOPZOOL?

Bij het kiezen van een loopzool is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals:

  • Of je binnen of buiten werkt
  • Of je in aanraking komt met hitte tijdens je werkzaamheden
  • Of je in contact komt met chemische stoffen of oliĆ«n
  • Of er een risico is dat je op scherpe voorwerpen staat, zoals spijkers op de werkvloer
  • Op wat voor soort grond je werkt, bijvoorbeeld glad, gelijkmatig of oneffen

WELKE SOORTEN LOOPZOLEN ZIJN ER?

Er zijn verschillende soorten loopzolen beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen.

Een van de meest voorkomende loopzolen is de PU/PU loopzool. Deze loopzool bestaat uit twee soorten polyurethaan en biedt een goede slijtvastheid, schokabsorptie en is antislip. De zachtere tussenlaag zorgt voor demping en de hardere tussenlaag biedt lichtheid en comfort.

Een andere veelvoorkomende loopzool is de PU/TPU loopzool, die vergelijkbaar is met de PU/PU zool, maar nog slijtvaster is en geen donkere strepen achterlaat op de ondergrond. Deze loopzool is bestand tegen hitte tot wel 110 graden.

Voor werksituaties waarbij er risico is op kortdurend contact met extreme hitte tot wel 300 graden, is de PU/Nitril zool een goede keuze. Deze loopzool biedt optimale schokabsorptie en is slijt- en slipvast.

Ten slotte is er nog de PU/Vibram loopzool. Deze zool biedt een combinatie van slijtvastheid, schokabsorptie, grip en lichtheid en is bestand tegen hitte tot wel 300 graden contactwarmte.

Meer blogs over normeringen lezen? Bekijk onze normeringen categorie!